logo
Beaujolais

Jean Foillard    -    Beaujolais

De wijnboer

Naar de wijnen van Jean Foillard

Het beste terroir van Morgon, misschien wel van de hele Beaujolais, is de Côte du Py, een heuvel net buiten Villié Morgon. Jean Foillard maakt hier zijn heerlijke wijn. Fluwelen kracht is dat. Jean Foillard hoort tot 'de bende van 5', uitvinders van de vin naturel. (zie 'Filosofie'). Hij is een heel serieuze, gedreven en wat schuwe man. Zijn Jean FoillardMorgon, cru du Beaujolais, weerspiegelt dat karakter: die is eveneens serieus, enorm geconcentreerd, gefocust, fluwelig, fris en zacht, met een breed en diep spectrum aan geuren en smaken.

Foillard's wijnen kunnen goed ouderen en gaan dan steeds meer lijken op Bourgogne. Ik ken vele jaargangen van alle leden van de bende van vijf en vind de wijn van Foillard door de jaren heen het lekkerst.


De wijnen van Jean Foillard

Naar de wijnboer

Laatst was er een proeverij van zo'n 20 jaargangen Côte du Py. Iedereen daar was wildenthousiast en dat kwam niet alleen omdat dit soort wijn zich zo moeilijk laat uitspugen. Het was opvallend dat álle jaargangen heerlijk waren, of ze nu licht, geconcentreerd of wat ook er tussenin waren. Jean Foillard maakt grote wijnen en bewijst daarmee zijn vaardigheid of misschien eerder nog de kracht van zijn filosofie over wijnmaken. Bij goede wijnboeren spreekt in goede wijnjaren het terroir en in slechtere het vakmanschap van de wijnboer.
We hebben Jean's wijn een aantal jaren niet gehad. Achteraf gezien hebben we de 2007 waarschijnlijk te jong gedronken en viel hij ons tegen; samen met de alsmaar stijgende prijs zijn we bij anderen gaan rondkijken. Maar toen we onlangs de nieuwere oogsten proefden besloten we eigenlijk direct: De Wijnvriend kan niet zonder deze wijn. Ook al is de prijs helaas gewoon doorgestegen...
De 2012 is krachtig zonder zwaar te zijn, heeft een mooie balans, elegantie, rijkdom in geur en smaak. En dat in de immens verleidelijke Foillard stijl...
We hebben de 'gewone' Morgon, ook al zo lekker maar op een wat bescheidener niveau, en de Côte du Py.

Morgon cuvée classique 2010

De Morgon cuvée classique is een 'kleine' Côte du Py, dus lees daar verder. Veel wijn voor uw geld.
 
Kleur: Rood
Prijs: € 14,20 per fles
Bestel: Tijdelijk uitverkocht

Morgon Côte du Py 2012

EtiketDe Morgon Côte du Py is een wonder van elegantie en harmonie, gevoegd bij heerlijk vers fruit in geur en smaak (vooral kersen) en een fluwelen textuur. Lang, diep, breed. Het is niet alleen één van de lekkerste Beaujolais', maar één van de lekkerste wijnen die er is!
Ook in Magnum!
 
Kleur: Rood
Prijs: € 22,50 per gewone fles, € 45,90 per MAGNUM
Bestel gewone fles:
Bestel Magnum (2011, daarna 2012):

Fleurie 2010

Sinds een paar jaar bezit Jean ook een stukje wijngaard in Fleurie. Hij maakt daar een grote wijn. Nu hebben we er daar al een paar van uit dat dorp, dus we hebben een tijdje gewacht. Maar toen we deze Fleurie 2008 laatst in Parijs dronken wisten we het: een echte Wijnvriend kan hier niet buiten. Elegant, rijp, fluweel, maar ook solide en krachtig. Een echte Foillard, en lijkt ook op de Fleurie van Yvon Métras (maar die is altijd op), maar toch weer anders: voller, rijper. Grote wijn.
 
Kleur: Rood
Prijs: € 26,80 per fles
Bestel:

Morgon 2010 Cuvée 3,14

Ook kleine artisanale wijnboeren pikken hier en daar een graantje mee van hedendaagse marketingtechnieken. Waar de meeste wijnboeren voorheen alles gewoon in hun éne cuvée deden, hebben vele nu daaronder een basiscuvée en daarboven een luxecuvée. Ook Jean Foillard kon het niet laten en maakte van de beste vaten van de beste stukjes van de côte du Py zijn cuvée 3,14. Het getal Py dus, ook wel cuvée p genoemd.
Kan dat dan, een overtreffende trap van de côte du Py? Welaan, dit is hem dan, de beste Beaujolais die er is. Samen met de Fleurie Ultime van Yvon Métrs uiteraard. Twaalf flesjes krijgen we....Ook van gamay kun je gróte wijn maken...
 
Kleur: Rood
Prijs: € 44,90 per fles
Bestel:

Dit zijn tamelijk stevige wijnen, die passen bij veel gerechten: van wit vlees en gevogelte tot wild en kaas, ja zelfs een zeebaars gaat hier heel goed bij.